Tot ce trebuie să știi despre antioxidanți

No comments

Antioxidanți – unul dintre cuvintele fancy pe care multă lume le folosește, însă puțini știu cu adevărat ce înseamnă. Știm că alimentele bogate în antioxidanți sunt benefice și că produsele de îngrijire care îi au în componență fac bine pielii. Avem nevoie de ei, dar de ce?

Ce sunt antioxidanții?
„Antioxidanții sunt compuși care se găsesc în alimente și care opresc sau întârzie deteriorarea celulelor“, explică Lauri Wright, asistent universitar de nutriție la Universitatea din Florida.

Cum acționează?
Aceștia înlătură efectele radicalilor liberi. „În timpul digestiei, alimentele eliberează antioxidanți care ajung în celulele corpului prin intermediul sistemului circulator”, explică Wright.

Alimente bogate în antioxidanți
Deși nu putem stabili cu exactitate care este impactul fiecăruia, putem face o listă a alimentelor care aduc beneficii organismului, datorită faptului că sunt bogate în antioxidanți. „De exemplu, roșiile scad riscul de apariție a cancerului de prostată. Alimentele bogate în beta-caroten au fost asociate cu un risc scăzut de cancer la sân. Cafeaua are cei mai mulți antioxidanți însă nu se poate stabili dacă beneficiile aduse organismului sunt datorate antioxidanților”, explică Giovannucci.

O dietă bazată pe alimente bogate în antioxidanți îmbunătățește starea de sănătate
„Cu toate că încă nu se poate stabili exact rolul fiecărui compus, vitaminele și mineralele care conțin antioxidanți sunt nutrienți esențiali”, spune Giovannucci. „Printre alimentele bogate în antioxidanți se numără: roșiile, morcovii, portocalele, grepefruitul, afinele, varza Kale, spanacul, rodia și cartofii dulci.”

În concluzie, studiile încă nu pot spune dacă antioxidanții sau alți compuși ai alimentelor sunt responsabili pentru beneficiile aduse sănătății, însă atât Wright, cât și Giovannuci spun că este indicat să ne luăm porția de antioxidanți din alimente, nu din suplimente.

Sursă: glamour.ro

ALTE ȘTIRI DIN LIFESTYLE / MONDEN GĂSEȘTI AICI

Prietenii Tăi Știu?

ALTE ARTICOLE

Niciun Comentariu.

Lasă Un Comentariu